НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА

Вартість звернення до Європейського суду з прав людини / юрист Дупак Валентин Германович

Валентин Дупак
ДУПАК ВАЛЕНТИН ГЕРМАНОВИЧ ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ, ЮРИСТ ОНЛАЙН, юрист рівне, адвокат рівне, безкоштовна юридична консультація, юрист Рівне, юрист Ровно, Дупак Валентин, Дупак Валентин, Германович, юридична консультація, адвокат, юрист, сімейне право, аліменти, КУпАП, кримінальне право, трудове право, господарського, цивільного, кримінального, корпоративного, та адміністративного права, розлучення, суд, консультації, юрист сарни, юрист костопіль, автоюрист, автоадвокат, сімейний адвокат, Народний Рух, Народний Рух України, рівне, Рівне, Ровно

З цим питанням до мене часто звертаються як клієнти, так і колеги адвокати. То ж спробую на нього дати максимально вичерпну відповідь.

По-перше, при зверненні до Європейського Суду з прав людини ніякого судового збору чи державного мита платити не потрібно. Розгляд справ у цьому суді є безкоштовним.

По-друге, якщо ви прийшли до того, що ваші права в національних судах та інших органах влади захистити не вдалося, але є перспективи захисту в Європейському Суді з прав людини, то повинні пам’ятати про такі витрати, які імовірно доведеться понести:

1) Витрати на послуги адвоката, пов’язані з підготовкою заяви до Європейського Суду з прав людини. Вартість таких послуг в різних адвокатів може бути різною. Так як кожен сам оцінює вартість своєї роботи. Це може бути 1500 грн., 5000 грн. чи 10000 грн. або й 15000 грн. А може бути і 25000 грн., що еквівалентно приблизно 1 тисячі доларів США, чи й більше.

При цьому вартість послуг будь-якого адвоката залежить, зазвичай, від особливості кожної конкретної справи (її складності, обсягу матеріалів які потрібно опрацювати, обізнаності адвоката в деталях конкретної справи і практиці Європейського Суду з прав людини у подібних випадках), платоспроможності самого клієнта та важливості для нього отримати рішення Європейського Суду з прав людини. Але, в Європейського Суду можна просити компенсацію витрат, понесених на оплату послуг юриста. Та її отримати реально лише, якщо в Європейському Суд ви виграєте справу. Тоді суд з держави з якою був спір може стягнути такі витрати. А люди не завжди виграють в Європейському Суді і суд не завжди і не всі заяви приймає до розгляду. Це важливо розуміти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  РЕЄСТР НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ. ЄДИНИЙ РЕЄСТР БОРЖНИКІВ / юрист Дупак Валентин Германович

Проте, на мою думку, звернення до Європейського Суду це не та сфера, де адвокати можуть заробляти гроші. Бо не кожен клієнт готовий чекати рішення Європейського Суду 5-7 років. І це в кращому випадку!!!

Та й на практиці, можна знайти і людей, які таку заяву в окремих випадках можуть написати  людині безкоштовно.

Для прикладу, я за свою практику написав більше 15 заяв в Європейський Суд з прав людини. І лише за написання 2 таких заяв клієнти оплачували мені гонорар за їх написання. Це були суми за які столичний адвокат навіть позов до звичайного районного суду не захоче писати. В більшості ж випадків я писав і пишу заяви до Європейського Суду з прав людини безкоштовно на прохання друзів, знайомих чи клієнтів, справи яких я безкоштовно супроводжую у рамках роботи в приймальні громадської організації.

Тому, навіть людина, яка на сьогодні не має достатніх коштів, може  знайти тих, хто може написати їй заяву до Європейського Суду з прав людини безоплатно.

 

Так, подібну допомогу в Рівному можуть надати в примальні – центр права Рівненської обласної громадської організації “Комітет виборців України”. Але лише за умови включення за колегіальним рішенням працівників такої організації конкретної справи до Фонду пріоритетних справ організації. Детальніше про справи, які можуть отримати підтримку організації читайте в Правилах надання правової допомоги у Центрі права РОГО КВУ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Юрист Рівне: самооборона, її межі

Також безоплатну правову підтримку може отримати і людина, справу якої буде підтримано Фондом стратегічних справ УГСПЛ. Детальніше читайте в Положенні Української Гельсінської спілки з прав людини про Фонд стратегічних справ УГСПЛ

2) Витрати на листування. Ці витрати вам безумовно доведеться понести, так як для звернення до Європейського Суду з прав людини заяву із додатками потрібно надсилати на його адресу по пошті. Лист надсилається у Францію, а тому вартість пересилки не дешева. Тому, поштові витрати первинно можуть скласти від 50 до 150 грн. (це приблизна вартість, яка (наприклад) залежить від ваги відправлення (кількості аркушів). Також, в подальшому, якщо суд прийме вашу заяву до розгляду, доведеться понести витрати, пов’язані з подальшим листуванням із судом. Хоча, якщо брати з практики. то це не така велика сума. Найбільше за мою практику людині довелося на листування в цілому потратити 500 грн. Проте, її справа ще в процесі розгляду і тому, імовірно, ще доведеться якісь кошти потратити. Але, не думаю, що це буде більше вже витраченої суми.

3) Витрати на послуги перекладача. Варто пам’ятати, що на початку заява в Європейський Суд з прав людини подається рідною, наприклад, українською мовою. Але, вже на етапі подальшого листування, якщо ваш адвокат не володіє вільно писемною англійською чи французькою мовою, доведеться користуватися послугами перекладача. Наприклад, щоб написати свої зауваження стосовно заперечень уряду проти вашої заяви. Для цього доведеться наймати перекладача. У кожного перекладача свої розцінки, але тут важливо, щоб він вмів правильно перекладати ваші зауваження. Зокрема, важливо, щоб володів правовою іноземною термінологією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Юрист Дупак В.Г.: неявка на засідання патрульного, як причина визнання невинуватості водія

P.S. Шановні читачі, не забувайте, що для того, щоб звернутися до Європейського Суду з прав людини не достатньо просто заплатити за це кошти адвокату чи юристу, який напише вам таку заяву. Адже, для того, щоб Європейський суд з прав людини розглянув вашу справу, ваша заява має відповідати УМОВАМ ПРИЙНЯТНОСТІ (детальніше – див. ст 34 і ст. 35 Конвенції).

ПОШИРИТИ СТАТТЮ В СОЦМЕРЕЖІ