НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА

Боротьба з незаконним вигулом собак / юрист Дупак Валентин Германович

Валентин Дупак
ДУПАК ВАЛЕНТИН ГЕРМАНОВИЧ ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ, ЮРИСТ ОНЛАЙН, юрист рівне, адвокат рівне, безкоштовна юридична консультація, юрист Рівне, юрист Ровно, Дупак Валентин, Дупак Валентин, Германович, юридична консультація, адвокат, юрист, сімейне право, аліменти, КУпАП, кримінальне право, трудове право, господарського, цивільного, кримінального, корпоративного, та адміністративного права, розлучення, суд, консультації, юрист сарни, юрист костопіль, автоюрист, автоадвокат, сімейний адвокат, Народний Рух, Народний Рух України, рівне, Рівне, Ровно

Якщо хтось утримує незареєстровану собаку, яку вигулюють без короткого повідка та намордника на вулицях та у місцях загального користування, наражаючи на небезпеку людей (вказана собака веде себе неконтрольовано, біжить за людьми чи за маленькими дітьми, що призводить до переляку), ВАМ НЕОБХІДНО звернутись в поліцію із заявою про припинення вказаних незаконних дій. Але звертатись рекомендую не усно, а направивши відповідну заяву рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Поліція зобов’язана припинити вказані незаконні дії,  оскільки:

1)  відповідно до статті 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил тримання собак і котів) тримання… незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім  собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення  штрафу на посадових осіб – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з  конфіскацією тварин і на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Юрист Дупак В.Г.: відповідальність за подвійне громадянство

2)  відповідно до положень Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»:
-поводження з тваринами ґрунтується на принципах забезпечення безпеки, прав та законних інтересів громадян (Стаття 4);
-власники тварин зобов’язані дотримуватися ветеринарно-санітарних норм та правил, вимог цього закону, інших нормативно-правових актів України (Стаття 7).
Власниками тварини є юридична або фізична особа, яка здійснює догляд за твариною, що належить їй на праві власності або на інших підставах, що не суперечать законодавству, і несе відповідальність за стан тварини та її дії згідно з чинним законодавством (Стаття 7).
Місце та зона для вигулу собак – це територія, на якій власник має право вигулювати собаку без намордника та повідка за умови дотримання вимог цього Закону (Стаття 7).
Реєстрація та облік тварин, що мають власників – це процес обліку та ототожнення тварин шляхом збирання та занесення відповідної інформації щодо тварини та її власника до загальної електронної бази даних тварин, котрі мають власників або опікунів, видача власникам тварин реєстраційних посвідчень та відмітних знаків (жетонів)…(Стаття 9).
Реєстрація та облік домашніх тварин, яких утримують фізичні та юридичні особи, здійснюється установами ветеринарної медицини, іншими установами та організаціями з обов’язковим наданням ними інформації про зареєстровану тварину до держаних ветеринарних установ, що здійснюють ведення єдиної державної електронної бази даних тварин, котрі мають власників або опікунів. При реєстрації тварини, установа, яка здійснює реєстрацію, видає власнику зареєстрованої тварини реєстраційне посвідчення, особистий номерний знак (жетон або інший відмітний знак встановленого законодавством зразка), який має бути постійно закріпленим на тварині (на ошийнику або іншим способом), а також ознайомлює власника тварини з Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та правилами утримання домашніх тварин, ветеринарно-санітарними вимогами щодо їх утримання, з розташуванням місць для дозволеного вигулу собак, притулків для тварин, місць захоронення (утилізації) трупів тварин, ветеринарних служб (лікарень) тощо.(Стаття 9).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Зміна прізвища, наслідки / юрист Дупак Валентин Германович

Обов’язковій реєстрації та обліку підлягають… собаки.., що мають власників.
При реєстрації собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, її власник зобов’язаний надати довідку з кінологічного центру (клубу) про проходженні ним спеціального навчання з утримання собак потенційно небезпечної породи. (Стаття 7).

Особа, яка утримує домашню тварину, зобов’язана:

-забезпечити наявність на домашній тварині нашийника з реєстраційними позначками;
-зареєструвати тварину відповідно до вимог цього Закону;
-не допускати забруднення тваринами місць загального користування.(Стаття 19).
При утриманні домашньої тварини забороняється утримувати незареєстрованих тварин у випадку, коли їх реєстрація передбачена Законом; виводити без коротких повідків і намордників собак потенційно небезпечних порід.  Особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною.(Стаття 19).
Собаки без повідків, а собаки небезпечних порід – без повідків і намордників, можуть знаходитись поза місця їх постійного утримання лише  під час вигулу на встановлених для цього місцях, або під час оперативного використання правоохоронними органами собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.(Стаття 19).
Фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов’язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів, зазначених у статті 2 цього Закону, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.(Стаття 19).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Юрист Дупак В.Г.: позбавлення батьківства, правові наслідки

Згідно статті 3 Конституції України,  людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Згідно статті 40 Конституції України,  усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обгрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

ПОШИРИТИ СТАТТЮ В СОЦМЕРЕЖІ