НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА

Створення і розвиток інфраструктури міста – обов’язок забудовника / юрист Дупак Валентин Германович

Валентин Дупак
ДУПАК ВАЛЕНТИН ГЕРМАНОВИЧ ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ, ЮРИСТ ОНЛАЙН, юрист рівне, адвокат рівне, безкоштовна юридична консультація, юрист Рівне, юрист Ровно, Дупак Валентин, Дупак Валентин, Германович, юридична консультація, адвокат, юрист, сімейне право, аліменти, КУпАП, кримінальне право, трудове право, господарського, цивільного, кримінального, корпоративного, та адміністративного права, розлучення, суд, консультації, юрист сарни, юрист костопіль, автоюрист, автоадвокат, сімейний адвокат, Народний Рух, Народний Рух України, рівне, Рівне, Ровно

Ця судова справа стосується досить проблемних питань пайової участі забудовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Протягом останнього часу утворилась ситуація, коли судами по різному тлумачилось поняття реконструкції  існуючої забудови, з’являлись висновки про те, що ця процедура не охоплюється поняттям будівництва, а тому не тягне за собою обов’язок сплати відповідних внесків.

Досить часто перемагала також  позиції про те, що прийняття об’єкту в експлуатацію та недотримання органами місцевого самоврядування 15 денного терміну на укладання договору, ухилення від його укладання в різний спосіб, дозволяють уникнути зобов’язання сплати пайових внесків.

Вірогідно, з цих причин ще у 2016 р. ВСУ сформував правову позицію від 16 листопада 2016 року у справі № 922/5937/15 про те, що невиконання замовником будівництва обов’язку укласти договір про пайову участь до прийняття в експлуатацію об’єкта будівництва звільняє його від такого обов’язку.

Справа, що коментується нижче, також стосується цього питання і, здається в повному обсязі вирішує цю проблему. 

Міська рада (позивач) звернулась до господарського суду з позовом до Фізичної особи-підприємця (ФОП, відповідач про стягнення упущеної вигоди у розмірі 3200,00 грн, з посиланням на невиконання відповідачем обов’язку щодо сплати пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста відповідно до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Рішенням місцевого господарського суду, залишеним без зміни постановою апеляційного суду, у задоволенні позову відмовлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Юрист Дупак В.Г.: трудовий договір та цивільно правовий договір, переваги та недоліки

Судові рішення мотивовані тим, дія цього Закону не поширюється на відповідача, оскільки ним здійснювалось лише реконструкція існуючої будівлі без забудови нової земельної ділянки, а отже така особа не є замовником будівництва в розумінні імперативних норм Закону і у неї відсутній обов’язок укладати договір про пайову участь та сплачувати пайові внески.

ВГСУ у справі № 908/271/16 судові рішення залишив без змін, хоча не погодився з наведеною мотивацією судів першої і другої інстанцій.

Зокрема, він зазначив, що реконструкція існуючої забудови та територій, наряду з новим будівництвом об’єктів, є окремим видом забудови територій. Виходячи з тлумачення норм Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, передбачений обов’язок замовника, який має намір щодо реконструкції існуючої забудови та територій укласти договір про участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури.

Разом з тим, ВГСУ зазначив, що відповідач зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту у спосіб укладення відповідного договору та виконати його умови. Істотною умовою договору про пайову участь є розмір такої участі, який має бути розрахованим відповідно до вимог законодавства та погодженим сторонами у відповідному договорі.

Розглянувши цю справу, ВСУ всі попередні судові рішення скасував і ухвалив нове рішення, яким  позов міської ради задовольнив.

При цьому ВСУ виходив з того, що неукладення  відповідачем договору про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури свідчить про його бездіяльність у вчиненні передбачених законодавством обов’язкових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Порядок звернення до Європейського суду з прав людини / юрист Дупак Валентин Германович

Неправомірна бездіяльність відповідача щодо його обов’язку взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, який кореспондується зі зверненням відповідача до позивача із заявою про укладення такого договору, є протиправною формою поведінки, внаслідок якої міськрада була позбавлена права отримати відповідну суму коштів, яка охоплюється визначенням упущеної вигоди.

ПОШИРИТИ СТАТТЮ В СОЦМЕРЕЖІ