НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА

Молочна революція: нові можливості для тих, хто не переносить лактозу

Адвокат Валентин Дупак

В Україні в слід за пенсійною та медичною реформами, стартувала молочна реформа! УРА!

Згідно з домовленостями, які підписала наша країна в рамках Асоціації з ЄС, домашнє молоко і вироби з нього (сир, сметана та ін.) – повинні були зникнути з продажу вже з 1 січня цього року. І, хоча терміни повної заборони молока з приватних подвір’їв відсунули до 1 липня 2018 року, в рідних селах вже переполох.

Домашнє молоко покриває 75% потреб українців в цьому продукті, так що його тотальна заборона може стати проблемою не тільки для селян, а й для пересічних громадян.
Згідно із домовленостями нашої країни з ЄС, з липня цього року вступає в силу пункт, що прописує вимоги до заготівельника на переробку і продаж молока. Відкритої заборони на домашні продукти там немає. Але, в класифікації відсутнє саме поняття молока “другого класу”, до якого зараз належить левова частка продукції з приватних подвір’їв.
Як пояснює Асоціація виробників молока, основними критеріями, які відрізняють сорти молока один від одного, є загальна бактеріальна забрудненість, кількість соматичних клітин і кислотність продукту. Відповідно, чим нижче сорт, тим менш чисте і менш стерильне молоко потрапляє на стіл до споживача, не кажучи вже про наявність в ньому поживних речовин.

На сьогоднішній, день вся молочна сировина в нашій країні поділена на чотири сорти. Наприклад, сорт “екстра” передбачає загальну кількість бактерій до 100 тис./см3, “вищий” сорт – до 300 тис./см3, “перший” – до 500 тис./см3, а “другий” сорт – до 3 млн/см3.
Тобто, “бабусине” молоко другого сорту містить в 30 разів більше бактерій (в тому числі і небезпечних для здоров’я людини), ніж продукт “європейського класу”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ!:  Невиконання судового рішення, притягнення до відповідальності / юрист Дупак Валентин Германович

А, ТЕПЕР ШО Ж БУДЕ:

  1.  Якщо з ринку зникне домашнє молоко, наші переробники зіштовхнуться з жорстким дефіцитом сировини, а ціни на нього зростуть. Відповідно, подорожчає і вся молочка в роздріб.
  2. Розпочнеться активний імпорт молочної сировини з Польщі та Прибалтики, зокрема з Литви. Зараз ЄС сильно стримує виробництво молока в цих країнах, щоб не обвалити ціни на європейському ринку. Тому поставки сировини до нас були б вигідні, як для Євросоюзу в цілому, так і для польських і литовських фермерів.
  3. Крім того, зросте кількість кустарних нелегальних переробників, яких і зараз чимало!
  4. Про контрабанду, то Я взагалі мовчу…

До слова, щоб ви зрозуміли. Українська молочка – і так до ЄС не доходила. А, ось зубожілий від реформ нарід, який вже і так не взмозі купити шмат твердого сиру – буде або жерти сою або контрафакт із Польщі.

Для чого це зроблено?

Оце вам приклад справжньої євроінтеграції: перетворення України на дешевий ринок збуту, сировинний придаток і багато-багато рабської робочої сили!!! Вітаю!